הים התיכון רותח מ – חום:

בתחילת יולי 2025 נמדדו במערב הים-התיכון טמפרטורות מים של 30 °C ואף יותר,

שיא חום ברמה חסרת תקדים שהקדים את “שיא אוגוסט” בכחודש וחצי.

נתוני הלוויין של חברת קופרן־קופרן (Copernicus) מצביעים על חריגה ממוצעת של 5-6 °C מהנורמה הרב-שנתית,

והוושינגטון פוסט מגדיר את האירוע כ“הגל הקיצוני ביותר על פני כדור-הארץ כרגע”.

הרקע:

רצף מערכות לחץ גבוה מעל אירופה, התחממות גלובלית מצטברת והעובדה שהים סופג מעל 90 % מעודף החום הפלנטרי.

איפה זה פוגש אותנו?


התיירות מתחממת… ומצטננת:


חופים שהבטיחו “ים תיכון קריר” הפכו ל“מרק”.

שירות החיזוי הספרדי התריע כי טמפ’ מים גבוהות מונעות קירור לילי ומעלות את סיכוני מכת שמש בבתי-המלון.

אתרי תיירות באיביזה, איה-נפה וכרתים מדווחים על ביקורים קצרים יותר ועל עלייה בתלונות בריאותיות;

מגזין Travel & Tour World כבר כינה זאת “מיני-מכת קורונה לענף” בשל הביטולים והפיצויים שדורשים מבקרים.

תשתיות מתעוותות מטמפרטורות

החום לא נעצר בקו החוף.

דו״ח השקעות בתשתית שפורסם החודש,

קובע כי התרחבות מסילות ברזל גרמה ל-40 % מעיכובי הרכבות בגרמניה בשנת 2025,

ואספלט רך כפה סגירת כבישים בצפון-איטליה.

מה הלאה?


מומחי כלכלה מעריכים כי הגל הנוכחי יעלה לאזור כ-0.5 % תוצר בשל אבדן ימי-עבודה,

פגיעה בבריאות ואובדן יבול .

הדו״ח השנתי על “ביטוח בפני חום קיצוני” של הפורום הכלכלי העולמי קובע כי ללא תמחור-סיכונים חדש,

העלויות של קווי אשראי לתיירות ודיג יעלו, וחלקם ייפסקו לחלוטין.

גל החום בים התיכון סיכום:


התקופה הקרובה מתאפיינת בגל חום כבד וחריג באזור הים התיכון,

עם טמפרטורות שלא נראו באזור הזה שנים.

הים, הכלכלה והחברה משתנים במהירות, ומייצרים מציאות רב־שכבתית שקצב ההיערכות אינו מדביק.

חוקרי ופעילי אקלים רבים מדגישים שהכלים כבר על השולחן:

ניטור מוקדם, תכנון חופים ואזורים בקו החוף מותאם-חום,

גידול מינים עמידים וחיזוק של רשת החשמל, בייחוד באזורים סמוכי חוף.

השאלה הבוערת כעת אינה “האם” לחמם את מדדי הסיכון,

אלא עד כמה מהר נצליח אנחנו להתאים את עצמנו לסטנדרט החום החדש של הים התיכון,

ולשבר האקלימי החריג שמקיף אותנו.

תגובה אחת

הגב

תפריט נגישות